Rituelen en gebruiken

Iedere religie heeft eigen rituelen en tradities rondom een uitvaart. Bijvoorbeeld bij de verzorging, het begraven of cremeren van de overledene.

Religieuze rituelen

Bij Myosotis zijn we van deze rituelen op de hoogte en gaan we hier respectvol mee om. Zo wordt de overledene volgens sommige religies ritueel gewassen. Of worden er traditionele offerandes gebracht. Wij helpen u graag deze rituelen uit te voeren. Door te overleggen met geestelijk adviseurs van alle religieuze achtergronden, zorgen wij voor een passend en waardig afscheid van uw dierbare.

Niet-religieuze rituelen

Maar ook niet-religieuze rituelen zijn mogelijk. Bijvoorbeeld het uitdelen van de lievelingssnoepjes van de overledene. Vraag daarbij of iedereen bij het opeten ervan nog eens aan hem of haar wil denken. Of vraag familie en goede vrienden om op één bepaald moment bij elkaar te komen en allemaal een foto van zichzelf aan de binnenkant van het deksel van de kist te nieten. Zo zijn er veel manieren te bedenken om afscheid nemen heel persoonlijk te maken.

Persoonlijke woorden

We bieden tijdens het rouwbezoek onze dienst 'Wat ik je nog wilde zeggen’ aan. Een laatste persoonlijke groet, wens of boodschap van nabestaanden voor de overledene. Met ‘Wat ik je nog wilde zeggen’ blijven de persoonlijke woorden echt bij de overledene en zijn door niemand leesbaar. U schrijft uw woorden op een kaartje en stopt deze in de afgesloten paarse brievenbus. Deze gaat ongeopend mee in de kist bij de overledene.

Kist dragen

Wanneer uw dierbare thuis is opgebaard, kunt u uw eigen rituelen bedenken bij het naar buiten dragen van de kist. Bijvoorbeeld door bepaalde muziek te draaien. Wij kunnen dragers voor u regelen, maar u kunt er ook voor kiezen samen met familie of vrienden de kist dragen.

Het allerlaatste moment

Als u wilt kunt u tot het allerlaatste moment bij de uitvaart zijn. Wie dat wil, kan bijvoorbeeld helpen om de kist in het graf te laten zakken en er eventueel een handje aarde overheen gooien. Bij cremeren kunt u mee naar de crematieruimte om te zien dat de kist de oven in gaat en bijvoorbeeld nog een laatste groet brengen of nog iets op de kist schrijven.