Na de uitvaart

Na een uitvaart heeft u ruim de tijd om te bedenken wat er met de as van uw dierbare moet gebeuren. Ook over een grafsteen hoeft u niet direct te beslissen.

Na de crematie

Enkele weken na de uitvaart nodigen wij u per post uit om een afspraak te maken om de as op te halen. Na de crematie blijft de as van de overledene over. De wet verplicht dat het crematorium de as een maand bewaart. In die maand kunt u rustig nadenken over wat u wilt dat er met de as gebeurt. Heeft u daar vragen over of weet u niet wat er kan en mag? Onze medewerkers adviseren u graag over de mogelijkheden.

Verstrooien

Eenmaal verstrooide as kunt u niet meer terughalen. Denk daarom goed na over de bestemming voor de as. U kunt de as zelf verstrooien of laten verstrooien op het strooiveld bij het crematorium. Wilt u de as liever ergens anders verstrooien, bijvoorbeeld in zee of op de plek waar de overledene graag kwam? Vergeet dan niet om eerst toestemming te vragen aan de eigenaar van de grond.

Bewaren

De as kunt u bewaren in een urn. Als u wilt, kunt u de urn laten bijzetten in de urnenmuur (columbarium) of urnentuin van het crematorium. Hiervoor betaalt u huur. Ook kunt u de urn met as laten begraven.

Verwerken in een sieraad

U kunt een deel van de as laten verwerken in een sieraad. Er bestaan speciale hangers waarin u een beetje as kunt bewaren. Ook is het mogelijk om as in een glasreliek te laten blazen of bijvoorbeeld een vingerafdruk van de overledene in een sieraad te verwerken. Wilt u eerst inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje in onze webetalage of kom langs bij Myosotis.

Na de begrafenis

Het maken van een grafsteen of -kunstwerk kan soms wel drie maanden duren. Eventueel kunnen wij voor u een tijdelijke grafmarkering verzorgen. Hierop staan de naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene. Zo heeft u alle tijd om een mooi gedenkteken uit te zoeken en te laten maken. Weet u niet goed wat u wilt? Wij verwijzen u graag naar een betrouwbare steenhouwer bij u in de buurt.